english magyar

Nálunk Ön a pilóta - MAYDAY repülés

MAYDAY...MAYDAY...MAYDAY...

 

Bizonyára sokan eljátszottak már a gondolattal egy repülőút során, hogy mit tennének, ha mesébe illő módon mindkét pilóta egyszerre lesz rosszul és nem tudják ellátni feladataikat. Budapesti Boeing 737 NG szimulátorunkban most bárki letesztelheti lélekjelenlétét, problémamegoldó képességeit legújabb szituációs repülési programunkkal.

 

 

Előzetes:

A körülbelül 60 perces program egy rövid ismertetővel kezdődik, amely, a szimulátor helyes használatához nyújt iránymutatást, nem a kezelőszervek funkcióit mutatja be. Ezután az újdonsült pilóta felteszi a fejhallgatót, és azon keresztül, kizárólag rádiókapcsolatban lesz a hátsó ülésen helyet foglaló kollégánkkal.

 

A szituációs feladat

A PREMIAIR01 hívójelű repülőgép München - Budapest útvonalon, utazómagasságon repül, amikor a légiutaskísérők egy önkéntes jelentkezését kérik a repülőgép vezetéséhez a pilóták rosszulléte miatt.

Vendégünk ekkor veszi át a repülőgép vezetését beprogramozott útvonallal, budapesti leszállás előtt mintegy 40-45 perccel. Az új „pilóta” feladata ezután a repülőgép és az „utasok” megmentése, az útvonal lerepülése, majd a biztonságos leszállás végrehajtása. Mindehhez csak rádión kérhet segítséget a „földi irányítástól”, mely látja a repülőgép sebességét, irányát és magasságát.

A feladat megoldásának sikeressége, az „önkéntes” pilóta koncentrációján és talpraesettségén múlik.

 

A repülés

Rádión keresztül a süllyedés megkezdéséig kollégánk elmagyarázza a műszereket (elsődleges repülési információkat tartalmazó monitor, navigációs képernyő), kezelőszerveket (szarvkormány, gázkar pult, rádiópanel, robotpilóta panel), valamint a kérdésekre válaszol. A süllyedést, a repülőgép lassítását, irányváltoztatást, a repülőtér megközelítését a robotpilóta megfelelő paramétereinek beállításával hajtja végre az önkéntes pilóta, a rádión kapott utasításoknak megfelelően. A leszállást és a repülőgép futópályán való megállítását manuálisan, a robotpilóta használata nélkül kell megoldani.

 

Jelentkezés

A repülési feladat megoldását 1 főre alakítottuk ki, aki majd a kapitány helyén ülve kísérli meg az útvonal befejezését, és a leszállást. Kísérőként maximum 3 fő tud helyet foglalni szimulátorunkban, akik közül valakinek lehetősége van az első tiszt üléséből megfigyelni és segíteni a feladat végrehajtását.

 

Az időpont foglaláskor kérjük jelezni, hogy MAYDAY szituációs repülésen szeretnének részt venni. Tekintettel a feladat összetettségére a repülést 16 éves kortól ajánljuk.

Árainkról, nyitvatartási időkről, illetve elérhetőségeinkről budapesti szimulátor központ menüpontban tájékozódhat.